Jak prawidłowo oczyścić okap?
Okap to ważny element wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni. Dzięki niemu można z łatwością odciągnąć powstającą podczas gotowania parę wodną i unoszone nią silne zapachy, na przykład ze smażenia na tłuszczu. Aby jednak okap spełniał swoje zadanie w odpowiedni sposób, należy go prawidłowo eksploatować. To obejmuje miedzy innymi regularne czyszczenie go. W jaki sposób wykonać to zadanie?
Ważna jest systematyczność
Tak jak w przypadku wszystkich innych sprzętów kuchennych, okapy najlepiej czyścić regularnie i w niewielkich odstępach czasu. Jest to szczególnie ważne w kuchniach lokali gastronomicznych, na przykład restauracji. Nie tylko pomaga to w utrzymaniu urządzenia w pełnej sprawności (nadmierne zanieczyszczenie powoduje spadek efektywności oczyszczania powietrza), ale również znacznie ułatwia sam proces czyszczenia. W końcu – regularne mycie raz na tydzień wymaga jednorazowo znacznie mniej czasu i energii, niż czyszczenie raz do roku lub raz na kilka lat.
Odpowiednie środki
Dobór środków do czyszczenia okapów powinien być uzależniony od stopnia zabrudzenia urządzenia oraz jego zastosowania. W warunkach domowych i na niewielkie zanieczyszczenia może sprawdzić się zwykły detergent (np. płyn do mycia naczyń) rozcieńczony w ciepłej wodzie, a nawet ocet z wodą. Na poważniejsze zanieczyszczenia oraz w kuchniach w lokalach gastronomicznych lepszym rozwiązaniem będzie profesjonalna chemia czyszcząca, jaką znajdziemy między innymi w ofercie firmy Linea Trade. Ważne, żeby przed zastosowaniem środków czyszczących sprawdzić na niewielkich powierzchniach, czy nie uszkodzą one tworzywa z którego wykonano elementy okapu.
Czyszczenie krat
Elementem okapu, który wymaga największej uwagi są kraty filtrujące, bo to na nich osadza się tłuszcz zawarty w parze wodnej i gazie. W zależności od stopnia zabrudzenia kratkę można przetrzeć nawilżoną odpowiednim środkiem ścierką i zetrzeć z niej zanieczyszczenia. Jeśli warstwa tłuszczu i brudu jest grubsza, warto ją zdemontować i namoczyć w preparacie przez kilkanaście, kilkadziesiąt minut, do momentu rozmiękczenia brudu. Po usunięciu zabrudzeń kratkę warto przetrzeć czystą wodą, a następnie osuszyć, na przykład przy pomocy czyściwa przemysłowego.
Czyszczenie okapu z zewnątrz
Podobnie jak w przypadku krat, obudowę okapu należy czyścić regularnie – jest to dużo prostsze, gdyż nie wymaga demontażu, dlatego warto o to dbać każdego dnia. Po każdym gotowaniu wystarczy wytrzeć powierzchnię obudowy przy użyciu detergentu, a następnie do sucha. Ma to znaczenie przede wszystkim estetyczne – zaniedbanie higieny obudowy spowoduje, że będą na niej tworzyć się brzydkie zacieki oraz tłuste plamy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana