Jak czyścić komory pieca piekarniczego?
Piece piekarnicze używane w zakładach spożywczych czy piekarniach eksploatowane są w bardzo intensywnym stopniu i służą do przygotowywania rozmaitych wypieków. W takich miejscach niezwykle istotne jest jednak utrzymanie higieny na wysokim poziomie, dlatego wszystkie sprzęty powinny być systematycznie czyszczone. Odpowiadamy, jak utrzymać komory pieca piekarniczego w czystości i zapobiegać tworzeniu się trudnych do usunięcia zabrudzeń.
Wykorzystanie odkurzacza piekarniczego
Urządzeniem, które najlepiej nadaje się do czyszczenia komór pieca piekarniczego, szczególnie w przypadku dużych urządzeń, które działają w trybie ciągłym, jest odkurzacz piekarniczy. Przed jego użyciem warto się jednak upewnić, czy Twój piec nie jest wyposażony w funkcję samooczyszczania lub czyszczenia pyrolitycznego.
Jeśli tak – powinna być ona uruchamiana systematycznie. Wówczas wystarczy podążać za instrukcją dołączoną do urządzenia. Niekiedy do czyszczenia pieca piekarniczego można wykorzystać również myjkę ciśnieniową, która z łatwością umyje nawet najtrudniej dostępne miejsca. Gorąca para wodna usunie nawet zaschnięte resztki jedzenia.
Środki do czyszczenia
Środki wykorzystywane do czyszczenia komór pieców piekarniczych powinny być całkowicie bezpieczne dla zdrowia i przystosowane do tego typu powierzchni. Muszą mieć certyfikat, który dopuszcza je do stosowania w branży spożywczej. W tym celu możesz używać specjalnych preparatów w postaci sprayu czy aktywnej piany, a także wody z octem i sodą oczyszczoną. Taka mieszanka skutecznie usunie zabrudzenia. W przypadku starych, zaschniętych plam najlepiej czyścić piec w momencie, gdy jest on jeszcze delikatnie ciepły.
Jakie jeszcze elementy pieca powinny być dokładnie czyszczone?
Regularne czyszczenie komór pieca pozwala na wydłużenie jego żywotności i zapewnienie sprawnego działania. Dbając o dobry stan urządzenia, nie zapomnij również o myciu oraz dezynfekowaniu innych elementów, takich jak blachy, ruszty, gałki regulacyjne, drzwiczki czy wentylatory. Po czyszczeniu natomiast nie zamykaj pieca i pozwól mu całkowicie wyschnąć.
Jeśli zaś potrzebujesz pomocy w wykonaniu prac konserwacyjnych, korzystaj z oferty wyłącznie renomowanych firm, takich jak Guz Technika Piekarnicza. Wówczas będziesz miał pewność, że Twój piec piekarniczy zostanie zachowany w świetnym stanie przez długi czas i będzie działał bez zarzutu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana