Artykuł sponsorowany

Dezynfekcja stanowisk gastronomicznych – dlaczego to ważne?

Dezynfekcja stanowisk gastronomicznych – dlaczego to ważne?

Dezynfekcja w lokalach gastronomicznych zapewnia bezpieczeństwo oraz komfort pracowników, a przede wszystkim klientów. W schludnej i zadbanej kuchni dużo milej jest wykonywać codzienne obowiązki. Ważne jest więc dokładne czyszczenie oraz mycie stanowisk pracy, w tym mebli ze stali nierdzewnej. Jakich środków warto używać podczas dezynfekcji i dlaczego ma to kluczowe znaczenie?

Nieskazitelna czystość podstawą w lokalach gastronomicznych

Utrzymanie porządku na kuchni ma szczególne znaczenie. Dzięki temu możliwe jest przygotowywanie i wydawanie posiłków w sterylnych warunkach. Przekłada się to zarówno na ich jakość, jak i smak, a także bezpieczeństwo klientów.

Obowiązek dezynfekcji stanowisk gastronomicznych jest regulowany prawnie. Gdy podczas kontroli sanepidu zostaną wykryte zaniedbania w tym, jak i innym zakresie, właściciel może ponieść dość surowe konsekwencje, łącznie z zamknięciem lokalu gastronomicznego.

Meble ze stali nierdzewnej powinny być czyszczone przy użyciu odpowiednich środków, a także według określonej częstotliwości. Warto sporządzić grafik, w którym pracownik odpowiedzialny za wykonanie ustalonych wcześniej czynności, związanych ze sprzątaniem, potwierdzi wykonanie zadania poprzez złożenie swojego podpisu.

Jak dezynfekować stanowiska pracy w gastronomii?

W pierwszej kolejności należy pozbyć się wszelkich zabrudzeń z blatów kuchennych. O bardzo dokładną dezynfekcję należy zadbać przy stanowiskach roboczych, gdzie przygotowywane są posiłki. Pozwoli to na usunięcie bakterii i drobnoustrojów. Dzięki temu serwowane klientom dania będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Urządzenia ze stali nierdzewnej, dostępne m.in. w ofercie producenta mebli gastronomicznych Komat, powinniśmy dezynfekować przy użyciu specjalistycznych środków chemicznych, przeznaczonych do tego rodzaju powierzchni. Możemy również stosować samodzielnie przygotowane roztwory organiczne. Doskonały w tym względzie jest ocet bądź kwasek cytrynowy połączony z wodą. Obie mieszanki wyróżniają się działaniem czyszczącym i antybakteryjnym.

Część lokali gastronomicznych wybiera do dezynfekcji wodę z płynem do naczyń tudzież mydłem przeznaczonym do stosowania w gastronomii. Takie detergenty skutecznie odtłuszczają powierzchnie stanowisk roboczych oraz niwelują zarazki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.