Dezynfekcja stanowisk gastronomicznych – dlaczego to ważne?
Dezynfekcja w lokalach gastronomicznych zapewnia bezpieczeństwo oraz komfort pracowników, a przede wszystkim klientów. W schludnej i zadbanej kuchni dużo milej jest wykonywać codzienne obowiązki. Ważne jest więc dokładne czyszczenie oraz mycie stanowisk pracy, w tym mebli ze stali nierdzewnej. Jakich środków warto używać podczas dezynfekcji i dlaczego ma to kluczowe znaczenie?
Nieskazitelna czystość podstawą w lokalach gastronomicznych
Utrzymanie porządku na kuchni ma szczególne znaczenie. Dzięki temu możliwe jest przygotowywanie i wydawanie posiłków w sterylnych warunkach. Przekłada się to zarówno na ich jakość, jak i smak, a także bezpieczeństwo klientów.
Obowiązek dezynfekcji stanowisk gastronomicznych jest regulowany prawnie. Gdy podczas kontroli sanepidu zostaną wykryte zaniedbania w tym, jak i innym zakresie, właściciel może ponieść dość surowe konsekwencje, łącznie z zamknięciem lokalu gastronomicznego.
Meble ze stali nierdzewnej powinny być czyszczone przy użyciu odpowiednich środków, a także według określonej częstotliwości. Warto sporządzić grafik, w którym pracownik odpowiedzialny za wykonanie ustalonych wcześniej czynności, związanych ze sprzątaniem, potwierdzi wykonanie zadania poprzez złożenie swojego podpisu.
Jak dezynfekować stanowiska pracy w gastronomii?
W pierwszej kolejności należy pozbyć się wszelkich zabrudzeń z blatów kuchennych. O bardzo dokładną dezynfekcję należy zadbać przy stanowiskach roboczych, gdzie przygotowywane są posiłki. Pozwoli to na usunięcie bakterii i drobnoustrojów. Dzięki temu serwowane klientom dania będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Urządzenia ze stali nierdzewnej, dostępne m.in. w ofercie producenta mebli gastronomicznych Komat, powinniśmy dezynfekować przy użyciu specjalistycznych środków chemicznych, przeznaczonych do tego rodzaju powierzchni. Możemy również stosować samodzielnie przygotowane roztwory organiczne. Doskonały w tym względzie jest ocet bądź kwasek cytrynowy połączony z wodą. Obie mieszanki wyróżniają się działaniem czyszczącym i antybakteryjnym.
Część lokali gastronomicznych wybiera do dezynfekcji wodę z płynem do naczyń tudzież mydłem przeznaczonym do stosowania w gastronomii. Takie detergenty skutecznie odtłuszczają powierzchnie stanowisk roboczych oraz niwelują zarazki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana